Komunia Jana i Judasza

Moderator: Krzysiekniepieklo

Komunia Jana i Judasza

Postprzez Krzysiekniepieklo » wtorek, 5 września 2017, 12:28

Jan i Ostatnia Wieczerza
Komunia Jana i Judasza

Dyskutowaliśmy niedawno, czy Judasz był obecny na ostatniej Wieczerzy podczas Komunii. Kilku z moich oponentów twierdziło, że Judasz wyszedł, a dopiero później była Komunia. Swoje twierdzenia opierali na tym, że żaden ewangelista nie pisze, że w tym momencie był - więc nie ma pewności że był. Jan pisze, że wyszedł pierwszy, więc Komunia mogła być później. A co można powiedzieć o Janie? Jan nie opisuje momentu Komunii. Przecież to był najważniejszy moment Ostatniej Wieczerzy. Czyżby Jan uznał,że to było mało istotne i nie warto o tym wspominać? A może go w ogóle w tym momencie nie było skoro tego nie opisał? Obecność Jana nikogo jednak tak nie drażni jak obecność Judasza i dlatego nikt się nie zastanawia, czy Jan był, czy nie. Judasza jednak na siłę próbuje się wyrzucić przed Komunią, bo nie pasuje do nauczania Kościoła. Jeśli by moi oponenci mieli rację, to Ostatnia Wieczerza wyglądała by tak: Pan Jezus obmywa nogi uczniom. Później siadają i świętują największe święto żydowskie. Nikt w połowie nie wyjdzie, bo to zbyt wielkie święto. Uczta się kończy i Judasz pospiesznie wychodzi. Pan Jezus mówi do pozostałych - chłopaki nie wychodźcie jeszcze, bo mam do was jeszcze jedną ważną sprawę ale nie chciałem, żeby Judasz był obecny. Wtedy dopiero następuje Komunia. Dla mnie taka wersja jest nie do przyjęcia. Jeśli by to tak się odbyło, to wszyscy ewangeliści by o tym napisali. Jeśli ewangeliści piszą, że było dwunastu, to znaczy, że podczas komunii też było dwunastu. Żaden ewangelista nie napisał, że kogoś z dwunastu brakowało.
Krzysiekniepieklo

Postprzez » wtorek, 5 września 2017, 12:28

Powrót do Komunia dla każdego